Ouders uit etnische minderheden in Vietnam zetten zich in voor onderwijs voor hun kleuters

Zowel onderwijs in Vietnam als de leefomstandigheden voor kinderen verbeteren stap voor stap. Toch is dat nog niet voor alle kinderen het geval. Vooral voor etnische minderheden staan nog heel wat obstakels in de weg.

Als er al kleuterscholen zijn in de regio, zijn die allesbehalve afgestemd op de specifieke cultuur van de minderheden in Vietnam. Vooral de moedertaal is een grote drempel. Op school wordt immers alleen lesgegeven in het Vietnamees, de officiële taal van het land. Ouders die anderstalig zijn, voelen zich weinig betrokken bij de schoolvorderingen van hun kinderen. In de noordelijke provincies Thay Nguyen en Phu Tho ondersteunt Plan België, samen met de Women Union of Vietnam, sinds april 2013 zo’n 1.600 kwetsbare kinderen en hun gezinnen die het risico lopen om de Vietnamese trein van vooruitgang te missen.

Vietnam: 1.600 gelukkigere kinderen

Plan België en haar lokale partner ondersteunen in Vietnam zo’n 1.900 papa’s en mama’s die hun kleuters een optimale start willen meegeven

Resultaten 2016
  • 7 op de 10 moeders ziet het belang in van een algemene ontwikkeling voor hun kinderen en 6 op de 10 kent de principes van een evenwichtige voeding, tegenover 3 op de 10 aan het begin van het project. Plan blijft het belang van borstvoeding benadrukken en moedigt moeders aan om dit lang genoeg vol te houden na de geboorte van hun baby’s.
  • Peuters (jonger dan 3) die deelnemen aan het project ontwikkelen vlot hun vaardigheden. Ze vertonen twee keer minder een vertraagde motorische of geestelijke ontwikkeling dan andere kinderen.
  • Ongeveer 7 op de 10 kleuters die bij het project betrokken zijn, spreken vlekkeloos de nationale taal van Vietnam, tegenover slechts de helft bij andere kinderen.
Hoe pakten we dit aan?
  • We organiseerden een opleiding over ontwikkeling van kinderen voor ongeveer 1.400 lokale vrijwilligers.

  • We vormden 30 oudergroepen die regelmatig een bijeenkomst bijwonen. Alles samen bereiken we daarmee 1.900 mama’s en papa’s, aan wie we tips, advies en ondersteuning bezorgen over hoe ze het beste met hun kindjes kunnen spelen, eten en leren.

  • We organiseerden cursussen budgetbeheer voor gemeenteraden en -chefs.

  • We blijven pleiten voor meer aandacht en rechten voor etnische minderheden bij regionale en nationale autoriteiten.

Financiering

Dit project werd opgezet met cofinanciering van de Belgische ontwikkelingssamenwerking (tot december 2015) en voortgezet dankzij de steun van de duizenden donateurs van Plan België.

Belgische ontwikkelingssamenwerking

Plan België en haar lokale partner ondersteunen in Vietnam zo’n 1.900 papa’s en mama’s die hun kleuters een optimale start willen meegeven. Copyright: Plan/Erik Thallaug

Ik vind het goed dat de vormingen voor jonge ouders heel praktijkgericht zijn. Vandaag ging de les bijvoorbeeld over het belang van handen wassen. Alles wordt aan de hand van spel en zang aangeleerd: erg fijn.

Vang Thi Phay (23 jaar), mama van een zoontje van 3.
Video