Kleuterschool bezorgt kinderen van etnische minderheden in Cambodja een vliegende start

Voor een goede start in het leven is een stevige basis cruciaal. Een kwalitatieve kleuterschool speelt hierbij een belangrijke rol. Toch wordt kleuteronderwijs in landen waar weinig middelen zijn nog vaak vergeten bij het uitstippelen van onderwijsplannen.

In de provincies Siem Reap en Ratanakiri investeert Plan sinds februari 2013, samen met partner-ngo’s Krousar Yoeung en Bandos Komar, in onderwijs voor de allerkleinsten, specifieke vormingen voor kleuterbegeleiders, het coachen van jonge ouders, en het aankaarten van het belang van kleuteronderwijs bij de machthebbers. In Ratanakiri bereikt het project vooral kinderen van de vele etnische minderheden die de regio rijk is. Het onderwijs wordt overal licht aangepast volgens de eigenheden en de leefwereld van de mensen die er wonen.

Cambodja: een mooie start in het leven

In 2016 gingen er dankzij Plan en haar lokale partners dubbel zoveel kleuters naar school in de provincie Ratanakiri in Cambodja

Resultaten 2016

Kinderen die deel uitmaken van het project in Siem Reap behalen betere resultaten dan andere kinderen:

  • Ze zijn drie keer beter in cognitieve vaardigheden

  • Hun emotionele ontwikkeling scoort 2,5 keer beter

  • Hun motorische ontwikkeling verloopt 50% sneller

Overtuigd door deze indrukwekkende resultaten, besloot de lokale overheid in te staan voor de lonen van kleuterleid(st)ers, in geval de nationale overheid die tijdelijk niet betaalt.

In Ratanakiri verdubbelde het aantal inschrijvingen op de kleuterschool.

Hoe pakten we dit aan?
  • Er waren in totaal 6.500 bijeenkomsten van oudergroepen, waar ze leren hoe ze de cognitieve, emotionele en motorische ontwikkeling van hun baby, peuter of kleuter kunnen aanwakkeren.

  • We boden ondersteuning bij het bouwen van scholen en het voorzien van schoolmateriaal.

  • Er werd een model ontwikkeld voor een mobiele school, aangepast aan semi-nomadische etnische minderheden.

  • We organiseerden vormingen voor gemeentebesturen en burgemeesters over budgetbeheer.

  • We pleitten bij de Cambodjaanse overheid voor meer middelen voor kleuteronderwijs.

Financiering

Dit project werd gefinancierd door de Europese Unie (programma in Ratanakiri) en de Belgische Ontwikkelingssamenwerking (programma in Siem Reap), aangevuld met de giften van donateurs aan Plan België.

Ce programme bénéficie du soutien de l'Union européenne

Belgische ontwikkelingssamenwerking

 

In 2016 gingen er dankzij Plan en haar lokale partners dubbel zoveel kleuters naar school in de provincie Ratanakiri in Cambodja. Copyright: Plan/Régis Binard

Toen het project van Plan nog niet bestond, namen ouders hun kleine kinderen mee naar het werk. Nu gaat mijn dochtertje van 4 naar de kleuterschool in het dorp. Het valt me op dat ze een stuk alerter en zelfs attenter is geworden.

Chanthorn Gok, mama van drie kinderen (Ratanakiri, Cambodja)