Ecuadoraanse jongeren durven te praten over seksualiteit

In Ecuador wordt meer dan 1 meisje op 6 zwanger tussen haar 15de en 19de. Sommigen verwachten hun eerste kind al als ze tussen 12 en 14 jaar zijn. Een enorme bedreiging voor hun gezondheid en hun toekomst.

Seksualiteit is dan ook een onderwerp waar in bepaalde regio’s nauwelijks over gesproken wordt. Kinderen en jongeren weten niet wat hun te wachten staat. Om dit taboe te doorbreken gaat Plan België sinds juli 2014 in de kuststeden 24 de Mayo en Montecristi in de provincie Manabi de strijd aan tegen taboes om zo het aantal tienerzwangerschappen drastisch te doen dalen. Door jongeren te informeren, hen te leren hoe ze zelf keuzes kunnen maken, hun gezinnen en leefwereld te betrekken en een dienst op poten te zetten waar jongeren terecht kunnen voor advies en hulp, boekten we succes. In april 2016 werd deze regio getroffen door een zware aardbeving die een tol eiste van 660 doden, 30.000 gewonden en 80.000 mensen wiens huis werd verwoest. Om deze noodtoestand het hoofd te bieden, verlegden we de focus van het project.

Ecuador: werken aan gezonde seksualiteit

In 2016 zorgde Plan België dat 1.860 jongeren en 700 ouders erin slaagden om het taboe rond seksualiteit te doorbreken

Resultaten 2016

Twee jaar nadat we het project lanceerden:

  • 36 jeugdclubs, waarin in totaal 1.860 jongeren actief zijn, organiseren een waaier aan activiteiten. Ze zijn stuk voor stuk goed geïnformeerd over seksualiteit, preventie en gezondheid, net als hun ouders, die regelmatig bij de activiteiten betrokken worden.

  • 36 gemeenten engageren zich voor de preventie van seksueel misbruik.

  • 700 ouders doorbreken het taboe rond seksualiteit en staan open voor gesprekken met hun tieners over seksualiteit.

  • Beide steden maakten budget en personeel vrij voor het project, wat een verderzetting garandeert.

Hoe pakten we dit aan?
  • Via educatieve, culturele en sportieve jeugdclubs.

  • Door het betrekken van ouders bij het tegengaan van tienerzwangerschappen en seksueel misbruik.

  • Door technische ondersteuning te bieden aan diensten die zich richten tot jongeren die hulp en advies kunnen gebruiken.

  • Door het organiseren van opleidingen voor professionelen die tewerkgesteld zijn in de gezondheids-, sociale en juridische sector van de stad.

Financiering

Dit project kwam tot stand dankzij de donateurs van Plan België.

In 2016 zorgde Plan België dat 1.860 jongeren en 700 ouders erin slaagden om het taboe rond seksualiteit te doorbreken. Copyright: Plan/Fabricio Morales

Thuis praatten we vroeger nooit over relaties of seks. Eén van mijn dochters volgt nu een vorming van Plan over seksualiteit. Dat helpt enorm om het thema thuis bespreekbaar te maken. Mijn jongste dochters praten erover met elkaar, en met ons. Ik ben er zeker van dat ze meer verantwoordelijkheid nemen als ze een vriendje hebben, dat ze voorbehoedsmiddelen gebruiken en advies zoeken als ze met vragen zitten.

Gladys, 38 jaar