Honderden kinderen ontsnappen aan kinderarbeid in Bolivia

In Bolivia is het sinds 2014 verboden voor kinderen om als vaste werkkracht aan de slag te gaan. Wel is het er nog toegelaten voor minderjarigen om als ‘onafhankelijke’ te werken.

En dat is een mogelijkheid waar heel wat Boliviaanse kinderen, soms al vanaf tienjarige leeftijd, uit noodzaak gebruik van maken. De socio-economische realiteit waarin ze zich bevinden is immers hard. Maar uiteraard gaat dit ten koste van hun opleiding. In de steden El Torno en Santa Cruz startte Plan in april 2012 een project tegen kinderarbeid. Voor kinderen onder de veertien jaar werd schoolsteun voorzien. Jongeren vanaf veertien kregen een vakopleiding. In april 2016 liep dit project af.

Bolivia: strijden tegen kinderarbeid

In 2016 zorgde Plan België ervoor dat 942 kinderen in Bolivia dagelijks naar school gingen of een vakopleiding volgden

Resultaten 2016
  • 590 kinderen onder de 14 jaar en 352 jongeren vanaf 14 gingen naar school of volgden een vakopleiding.

  • 25.186 kinderen en jongeren weten nu wat hun rechten zijn en hoe ze hun rechten kunnen verdedigen.

  • 928 gezinnen en 340 leerkrachten volgen de evolutie van hun kinderen en jongeren op de voet en zijn betrokken bij het nieuwe opleidingstraject.

  • In El Torno is er een dienst gestart waar kinderen en jongeren terecht kunnen voor ondersteuning en advies. Binnenkort start deze dienst ook in Santa Cruz.

 

Hoe pakten we dit aan?
  • Plan voorziet schoolmateriaal en -boeken.

  • We bieden jongeren een vakopleiding.

  • In de 43 betrokken scholen organiseren we informatiesessies en -activiteiten voor kinderen, hun leerkrachten en hun ouders.

  • Bij alle initiatieven betrekken we lokale jeugdwerkorganisaties en gemeentelijke overheden.

  • We informeren het grote publiek, voornamelijk via de jongeren zelf, die een rol als kinderrechtenambassadeur vervullen.

  • We steunen SEPA, een kinderrechtenorganisatie die gespecialiseerd is in het ondersteunen van kindarbeiders in de straten van Santa Cruz.

Financiering

Dit project werd gecofinancierd door de Belgische ontwikkelingssamenwerking en de donateurs van Plan België.

Ce programme bénéficie du soutien de la coopération belge au développement.

In 2016 zorgde Plan België ervoor dat 942 kinderen in Bolivia dagelijks naar school gingen of een vakopleiding volgden. Copyright: Vassil Anastosoff

Ik werk in de schoonmaak. Ik woon alleen en sta zelf in voor mijn onderhoud. De mensen van Plan deden me realiseren dat studeren het allerbelangrijkste is om later een goede job te vinden. Na mijn studies wil ik graag dokter worden.

Johnny, 17 jaar, Bolivia