Plan België ook actief in… België

Omdat kinderrechten en gelijkheid tussen jongens en meisjes universeel zijn, zijn we ook actief op Belgische bodem. We informeren het grote publiek via nationale campagnes en regionale activiteiten, we werken samen met scholen, komen in de media en beïnvloeden beleidsmakers.

Onze campagne opent het debat over kindhuwelijken

Onze tweede campagne rond het thema ‘Stop kindhuwelijken’ lokte opnieuw sterke reacties uit in ons kleine landje. Twee filmpjes, waarin onze vrijwillige ambassadeurs Koen Wauters en Marie Gillain hun eigen dochter uithuwelijken, slaan in als een bom en worden door 620.000 mensen bekeken op YouTube en Facebook. De campagne wordt niet alleen in België, maar ook in Frankrijk, Zwitserland en Nederland opgepikt. Met de spots wilden we het complexe en gevoelige thema heel tastbaar maken voor het Belgische publiek. Een ambitieuze missie … maar meer dan geslaagd.

Via sociale media verspreidden jongeren, fans, donateurs, beleidsmakers en onze ontwikkelingspartners onze boodschap. Maar ook de pers sprong op de campagnekar en zette ons campagnethema uitvoerig in de spotlights: tijdens de week van 11 oktober (de Internationale Dag van het Meisje) kwamen we aan bod in meer dan 150 korte en lange artikelen en zaten we in talkshows en tv-programma’s. Het thema van de campagne zit vervat in onze sensibiliserings-, marketing- én beleidsbeïnvloedingsdoelstellingen. Uitdagend, maar ook hier slaagden we in.

De pers vergezelde ons naar Zambia om er de dalende cijfers voor kindhuwelijken en de invloed van Plan daarop vast te leggen. Lieve Blancquaert werd door onze collega’s van Plan Nepal geassisteerd bij het maken van een documentaire over het alarmerend hoog aantal kindhuwelijken in Nepal (waar 1 meisje op 3 minderjarig huwt). Meer dan 900.000 VRT-kijkers bekeken de beklijvende Wedding Day-reportage.

Kindhuwelijken op de politieke agenda

Op 11 oktober 2015, de Internationale Dag van het Meisje, gaf Plan België aan vice-premier Alexander De Croo een manifest, waarin we opriepen om de strijd tegen kindhuwelijken in de 14 partnerlanden te versterken. Onze eis werd ondersteund door meer dan 20 organisaties uit het Belgische maatschappelijke middenveld, die hiervoor onder impuls van Plan België een coalitie vormden onder de naam Girls Not Brides.

In 2016 zien we dat de aandacht voor meisjesrechten uit de ministeriële beleidsnota van 2015 omgezet wordt in concrete acties: de overheid investeert via de Verenigde Naties (UNFPA) 2 miljoen euro in de strijd tegen kindhuwelijken en tienerzwangerschappen in Niger en Burkina Faso. Plan België ontvangt fondsen om gedwongen huwelijken in Niger aan te pakken. In juni brengen we er met Belgische parlementsleden Gwenaëlle Grovonius (PS) en Nele Lijnen (VLD) een bezoek, waar ze bij Nigerese parlementsleden informeren naar de evolutie van een wettelijk kader voor gelijke rechten voor meisjes. Enkele weken later reist minister De Croo naar Niamey om er het samenwerkingsprogramma 2017-2020 te ondertekenen en er de activiteiten tegen kindhuwelijken in de regio Dosso te bezoeken.

Naast het nauw betrekken van Belgische politici, werken we ook samen met AWEPA, een vereniging van Europese parlementariërs die ijvert om gendergelijkheid in de wettelijke kaders in Afrika te krijgen.

Onze vrijwilligers en hun grenzeloos engagement

De vrijwilligers van Plan België organiseerden maar liefst 117 activiteiten, verspreid over heel België. Ze zamelden daarmee 100.496,35 euro in en informeerden meer dan 33.000 landgenoten op zomerfestivals en culturele evenementen in hun stad of gemeente. De loopevenementen Urban Trails, georganiseerd door Golazo, en met Plan België als uniek goede doel, kenden ook nu weer een enorm succes en maximale zichtbaarheid. Onze vrijwilligers wakkerden dankzij hun niet te stoppen motivatie en hun multi-inzetbaar talent in heel het land de buzz aan rond ons campagnethema ‘Stop Kindhuwelijken’ en engageerden meer jongvolwassenen dan ooit tevoren.

Kinderrechten op school, in het museum én in de bioscoop

Op 20 november, de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, lanceerde Plan België een videowedstrijd voor alle basisscholen in België. De bedoeling? Een filmpje maken over kinderrechten en op hetzelfde moment het recht op vrije meningsuiting in de kijker zetten via teken- en schilderkunst, muziek, theater of poëzie. De filmpjes van GO!-school Flora uit Merelbeke en de gemeenteschool van Avaleresse kregen de meeste stemmen en de leerlingen-cineasten wonnen terecht een creatieve workshop in het ABC-huis in Brussel.

Samen met onze partnerorganisaties begeleiden we 7 basisscholen en 2 secundaire instituten op hun traject naar het label Kinderrechtenschool. Tegelijkertijd maakte Plan kinderrechten tastbaar voor 1.258 kinderen tussen 9 en 12 via het project ‘Speelvogel’ in het speelgoedmuseum in Mechelen. Onze educatieve website www.kinderrechtenschool.be werd bezocht door 22.000 leerkrachten die er gratis lespakketten bestelden of lesmateriaal downloadden. In 2016 werd de website verrijkt met een nieuw lespakket voor het middelbaar onderwijs ‘Difret’, geïnspireerd op de gelijknamige film over kindhuwelijken in Ethiopië. Het lespakket werd samengesteld door jongeren van de Plan Youth Board, die de film in tien steden in België vertoonden en hun leeftijdsgenoten engageerden om te komen kijken. Samen met bedrijfspartner BDO organiseerden we een filmvoorstelling in Brussel, waar twee scholen met bijna 200 leerlingen naartoe kwamen.

Jongeren in actie, met de steun van Brussels Airlines

Dit jaar lanceerden vier sportieve meisjes – Marlies, Line, Zoé en Aline – met de steun van B.foundation het project ‘Girls Run The World’. Twee maanden lang kregen ze bij Plan workshops over ontwikkeling en gelijke rechten voor meisjes. In april vlogen ze naar Benin, waar ze in Atacora leeftijdsgenoten ontmoetten die dankzij voetbal hun mondigheid en zelfvertrouwen zien groeien. Gemotiveerder dan ooit namen de vier Belgische meisjes op 23 mei deel aan de Fisherman’s Friend Strongman Run in Antwerpen. Tijdens deze loodzware obstakelrun van 18 kilometer demonstreerden ze dat ook meisjes best de zwaarste sportieve uitdaging van België aankunnen. Tegelijk zamelden de vier via Superplan, het Plan-crowdfundingplatform, 5.200 euro in voor het voetbalproject van Plan Benin. De vier meisjes konden dit bedrag aanvullen met een mooie 5.570 euro, ingezameld door het personeel van SN Brussels Airlines via het initiatief ‘Together We Care’. Een prachtig voorbeeld van een geslaagd partnerschap. Meer lezen over het project in Benin.

Marlies is één van de Belgische meisjes die deelnam aan het project:

“Deze Beninse meisjes willen dokter, filosoof en profvoetballer worden. Misschien ontmoette ik hier zelfs de toekomstige president van het land, wie weet!”

Brussels Airlines

Photo: Plan

Voor ons was dit huwelijk maar toneel. Zita was in de goede handen van regisseur Stijn Coninx, maar voor miljoenen meisjes is dit de harde realiteit.

Koen Wauters, vrijwillige Plan-ambassadeur
Video