Meisjes in Benin beslissen voortaan zélf over hun leven

In Benin trouwt 1 op de 3 meisjes voor haar achttiende verjaardag. Tienerzwangerschappen zijn er schering en inslag. Een realiteit met een desastreuze impact op hun gezondheid en hun toekomst. Spaargroepen, microkredieten en sport zorgen ervoor dat jonge vrouwen aan dit lot ontsnappen.

Gedwongen kindhuwelijken en tienerzwangerschappen zijn nog steeds wijd verspreid in Atacora, een regio in Benin. Armoede en een gebrek aan informatie zijn hiervan de voornaamste oorzaken. Families huwelijken hun kinderen uit, om de economische last op het gezin te verlichten of puur uit traditie. Vaak worden de kindbruidjes heel snel zwanger omdat ze niet weten hoe ze dit kunnen vermijden, en omdat ze nooit geleerd hebben om ‘nee’ te zeggen. Ondanks de gevoelige economische en culturele context is verandering toch mogelijk, langzaam maar zeker. Plan België ontwikkelde samen met de Beninse partnerorganisaties FEE-Développement en GADEC, een volledig aangepaste en innovatieve aanpak.

Bénin: émancipation des filles

Dankzij Plan België en haar lokale partnerorganisaties, kozen in 2016 maar liefst 476 jongeren uit Atacora in Benin ervoor om onafhankelijk hun leven uit te stippelen via spaargroepen, microkredieten en sport

Resultaten in 2016
  • 200 jonge ongeschoolde moeders verenigden zich in een spaar- en kredietgroep. Ze sparen startbudget om eigen zaakjes op te starten.
  • 276 meisjes zijn aangesloten bij nieuwe voetbalclubs, waar ze na de trainingen en matchen debatteren over hun rechten op seksueel en gezondheidsvlak.
  • Voor alle betrokken meisjes zitten kindhuwelijken en tienerzwangerschappen niet meer in de taboesfeer. Ze weten nu hoe ze zich ertegen kunnen beschermen en verspreiden zelf informatie bij hun leeftijdsgenoten.
  • Meisjes, gesteund door de jongens, durven vragen te stellen aan hun ouders en overtuigen hen dat ze het recht hebben om zelf beslissingen te nemen over hun leven, ook als dat betekent dat ze ‘nee’ moeten zeggen.
Hoe pakten we dit aan?
  • Via het verstevigen van de basiskennis en -vaardigheden van meisjes: praktische informatie over seksualiteit en zwangerschap, de principes van sparen en microkredieten en het opstarten van een eigen zaak. Dit tussen het aanleren van voetbaltechnieken door.
  • Via het betrekken van sociale diensten, die voortaan juiste en volledige informatie, vrij van taboes, verder verspreiden onder jongeren en hun ouders.
  • Ondersteunen, aanmoedigen en motiveren van alle betrokken meisjes die met groeiend zelfvertrouwen het woord durven te nemen in publiek en uitgroeien tot heuse opiniemakers.
Financieren

Dit project kwam tot stand dankzij de steun van Brussels Airlines en de donateurs van Plan België die zich engageerden om te investeren in meisjesprojecten.

B.Foundation

Dankzij Plan België en haar lokale partnerorganisaties, kozen in 2016 maar liefst 476 jongeren uit Atacora in Benin ervoor om onafhankelijk hun leven uit te stippelen via spaargroepen, microkredieten en sport. Copyright: Plan/Yanick Folly

Toen Plan met dit project startte, merkte mijn moeder dat het menens was. Ik legde haar uit dat we, naast voetballen, ook onderwerpen bespraken als zwangerschap en de mogelijkheid om ‘nee’ te zeggen. Voor mij is een meisje een echt rolmodel als ze tegelijk positief blijft én obstakels overwint, terwijl ze anderen aanmoedigt om hetzelfde te doen. Ikzelf heb dit project en de aanmoediging die ik er krijg echt nodig om andere meisjes te kunnen tonen dat ook zij, ook al zijn ze er zich nog niet van bewust, een voorbeeldfiguur kunnen zijn.

Adeline, 17, neemt deel aan het project van Plan België
Video